DocPoint-elokuvatapahtumat ry on vuonna 2001 perustettu aatteellinen yhdistys. Sen tavoitteena on vahvistaa, syventää ja monipuolistaa dokumenttielokuvan asemaa ja sen tuntemusta Suomessa.

DocPoint-elokuvatapahtumat ry:n järjestämiä tapahtumia ovat DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali, DOKKINO – Lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtuma sekä DocPoint IMPACT -dokumenttielokuvan vaikuttavuustuottamisen tapahtumakokonaisuus.

DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ensimmäinen DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali järjestettiin vuonna 2002. Festivaali syntyi suomalaisten dokumenttialan vaikuttajien tahdosta vahvistaa dokumenttielokuvan asemaa. Festivaali on historiansa aikana saavuttanut vankan jalansijan elokuvafestivaalien joukossa ja onkin yksi Euroopan merkittävimmistä vain dokumenttielokuvaan keskittyvistä dokumenttielokuvafestivaaleista.

Festivaalin kävijämäärät ovat kasvaneet ensimmäisen vuoden 6000 kävijästä vuonna 2020 noin 30 000 kävijään. Elokuvien määrä on liikkunut vuosittain 100-170 elokuvan välillä.

DocPointin Kotimainen esityssarja on suomalaisen dokumenttielokuvan paraatipaikka, joka koostuu tuoreista DocPointissa ensi-iltansa saavista dokumenttielokuvista, joiden päätuotantomaa on Suomi. Opiskelijatöitä esittelevä Uusin silmin –oppilastyösarja tuo valkokankaille tuoreimmat opiskelijatyöt kotimaisista oppilaitoksista.

Festivaali tuo vuosittain Helsinkiin alan kansainvälisiä ammattilaisia. DocPoint on Suomen ainoa vain dokumenttielokuvaan keskittyvä festivaali. Se tarjoaa yleisölle mahdollisuuden päästä katsomaan laajan valikoiman maailman laadukkainta pitkää dokumenttielokuvaa.

Lue lisää DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaalista: docpointfestival.fi
Tutustu myös edellisten vuosien festivaaleihin osoitteessa: docpointfestival.fi/arkisto

DOKKINO – Lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtuma

DOKKINO on valtakunnallinen, DocPoint-elokuvatapahtumat ry:n järjestämä lasten ja nuorten dokumenttielokuva- ja mediakasvatuskiertue, sekä oppimateriaaliaineisto. Yli 20 paikkakunnalla vuosittain vieraileva kiertue tutustuttaa alle 16-vuotiaat katsojat luovan dokumenttielokuvan maailmaan ja ohjaa ymmärtämään dokumentaarista kerrontaa niin elokuvassa, uutisissa kuin sosiaalisen median kuvallisissa esityksissäkin. DOKKINO-tuotantokokonaisuus sisältää dokumenttielokuvanäytökset ala- ja yläkoululaisille, elokuviin liittyvät oppimismateriaalit mobiilioppimisympäristössä sekä erikseen tilattavia ammattilaisten dokumenttielokuvaverstaita koululaisille. Noin 20 000 osallistujaa vuosittain saavuttava DOKKINO-kiertue on Euroopan laajin valtakunnallinen lasten ja nuorten elokuvakiertue. Vuonna 2016 DOKKINOlle myönnettiin lastenkulttuurin valtionpalkinto.

Elokuvissa käynnin kokemus on osa DOKKINO-kiertueen tavoitteita ja siksi näytökset järjestetään aina elokuvateattereissa. Näytöksiin kutsutaan kaikki kiertueen paikkakunnan 4.-9. –luokkalaiset. Kiertueohjelmaan kuuluu erikokoisia paikkakuntia, jotka kattavat koko maan. Kiertue täydentää usealla paikkakunnalla lasten ja nuorten elokuvakulttuurin tarjontaa. DOKKINO on saanut alkunsa vuonna 2002 DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaalin lapsille ja nuorille suunnattuna dokumenttielokuvaohjelmistona. Seuraavana vuonna lasten ja nuorten elokuvat saivat oman esityssarjansa ja vuonna 2005 toiminnan laajennuttua lasten ja nuorten sarja nimettiin DOKKINO – lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtumaksi.

Lue lisää DOKKINO – Lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtumasta osoitteesta: dokkino.fi.

DocPoint IMPACT

Vaikuttavuus ja vaikuttavuustyö on etukäteen sovitun tekemisen ansiosta aikaansaatua positiivista muutosta hyvinvoinnissa, ympäristössä ja yhteiskunnassa. Muutoksen taustalla on toiminnan ja ympäristön havainnointi uteliaasti ja ennakkoluulottomasti. Millainen on se yhteisö, jossa elämme? Millaisten muutosten avulla se voisi olla parempi tulevaisuudessa?

Me uskomme, että yhteisöjen, yksilöiden ja julkishallinnon toimiessa yhdessä vaikuttavuus-ilmiöstä tulee totta. DocPoint IMPACT on mukana vahvistamassa pohjoismaisten dokumenttielokuvantekijöiden, yritysvastuuta kantavien organisaatioiden, tiedeyhteisöjen, tukijoiden, median edustajien, päättäjien ja aktiivisten kansalaisten mahdollisuuksia tarttua yhdessä tärkeisiin yhteiskunnallisiin ja globaaleihin haasteisiin. Lisäämällä yhteisöllisyyttä, osallistumista ja yhteisöllisyyttä tulevaisuuden haasteet ovat ratkaistavissa.

DocPoint IMPACTin idea on yhdistää Suomesta ja muualta Pohjoismaista yhteiskunnallisia ja yhteisöllisiä dokumenttielokuvahankkeita ja yhteiskunnan eri toimijoita, tavoitteena kansalaisyhteiskunnan vahvistaminen ja erilaisten toimijoiden välisen yhteistyön mahdollistaminen sosiaalisen ja ympäristön hyvinvoinnin lisäämiseksi.  Hankkeessa tarjotaan koulutusta elokuvantekijöille sekä luodaan vahva ja koko elokuvatoimialaa kehittävä yhteistyöverkosto.  IMPACTiin valittavat dokumenttielokuvahankkeet nostavat esiin pohjoismaisten yhteiskuntien kannalta keskeisiä teemoja. Organisaatioverkoston kehittämisessä painotetaan toimijoita, joilla on toiminnassa yhteiskunnallisen yrittäjyyden agenda ja omat vahvat verkostonsa Suomessa ja myös muualla Pohjoismaissa.

Lue lisää DocPoint IMPACT -kokonaisuudesta osoitteessa: docpointimpact.fi.

Doc Lounge Helsinki

DocPoint-elokuvatapahtumat ry:n järjesti Doc Lounge Helsinki -klubeja vuosina 2015-2020.

Doc Lounge Helsinki on pohjoismaiseen Doc Lounge -verkostoon kuuluva dokumenttielokuvaklubi, jonka illan ohjelmaan kuuluu aina esimerkiksi keskusteluja, asiantuntija- sekä ohjaajavieraita tai musiikkia tuoreen ja ajankohtaisen dokumenttielokuvan lisäksi. Doc Lounge -klubit ovat eläviä kohtauspaikkoja kaikille, jotka pitävät dokumenttielokuvasta, hyvästä tunnelmasta, baarihengailusta, musiikista ja jännittävistä keskusteluista. DocPointille klubit tarjoavat myös ympärivuotisen kanavan uusimpien dokumenttielokuvien esittämiseen sekä Suomesta, että ulkomailta.

Doc Lounge Helsinki -klubi siirtyi DocPoint-elokuvatapahtumat ry:n tuottamaksi vuonna 2015.